Information till Bornholmsresan

- Körresa till Bornholm 22-24/10: 

Bussen avgår från Knutpunkten där privatbussarna utgår från
Samling 15.15 - 15.30

Båten lämnar ystad kl 19.00. Anländer Rönne på Bornholm 20.15. från 1 Tim 15 min. restid

Middag beräknas till kl 21.
Frukost på lördagen kl 9.00,
övningspass 10.-12, samt 17-19.
Däremellan utfärd med bussen och sång vid rundkyrkan. 

Söndag förmiddag övning kl 10-12.
Hemresa söndagen kl 15.25, 17.55 i Ystad, restid 2 timmar och 30 minuter

Ystad Helsinborg
 Åter i Helsingborg vid åttatiden

 

Anmälan ska signeras på lista. Kostnad som ska betalas av varje deltagare är 1890 kr. Då ingår båtresan, två övernattningar i ´dubbelrum, två tvårätters middag och två frukostbufféer, konferenslokal samt friplats för chauffören. Önskas enkelrum tillkommer 280 kr/natt. Betalning ska ske till föreningens gironummer.  Resan ska vara betald från kören senast 14 dagar före resan.  Definitiv namnlista med rumsplacering senast 35 dagar före resan dvs. senast 16/9. Annullering av hela eller delar av arrangemanget ska ske före den 6/9 om det ska vara kostnadsfritt. Körkassan står för busskostnaderna.

Som vanligt när det gäller körresor så gäller deltagande endast för körmedlemmar.

 

Hotell Griffin

Detta hotell vid vattnet på Bornholm ligger i staden Rønne. Hotellet erbjuder spafaciliteter, panoramautsikt över havet, kostnadsfritt Wi-Fi och privat parkering.

Alla rum på Griffen Hotel har ett sittutrymme och ett skrivbord. Vissa rum har balkong med havsutsikt.

Gäster på Griffen Hotel har kostnadsfri tillgång till Bornholm Diamond Spa med pool och bastu.
Den unika spadekoren har inslag av
granit, kvarts och kristall. Behandlingar erbjuds till en extra kostnad.

Andra faciliteter på Griffen Hotel inkluderar en restaurang och en bar. Du kan äta ute på terrassen. Bara 400 meter bort finns det en strand.
Hotel Griffen ligger mindre än 1 kilometer från Rønnes bussterminal. Till färjehamnen är det cirka 15 minuters promenad.  
[Stäng].. [Läs Mer]

Den Bornholmsk Diamant Spa", som breder ut sig över hela bottenvåningen på Hotel Griffen och vidare utomhus mot havet, är bland annat utrustat med 4 olika bastur, en stor pool med 34 grader varmt vatten, ljusterapi-vägg och många avslappningsområden. Se bild

 

D

"Den Bornholmsk Diamant Spa", som breder ut sig över hela bottenvåningen på Hotel Griffen och vidare utomhus mot havet, är bland annat utrustat med 4 olika bastur, en stor pool med 34 grader varmt vatten, ljusterapi-vägg och många avslappningsområden. 

 

 

 

 

 

Bornholm

bornholminfo.dk/     bornholm sevärdheter   Attraktioner    Matkultur    Mobilskoj   Karta över Bornholm   Rundkyrkor  

 Kartbild (tecknad)   Gammal detaljerad karta

Bornholm    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bornholm

 

Bornholms position i Danmark.

Bornholm med kommuner före 2003 (grön) och Ärtholmarna (Christiansø).

Bornholm är en dansk ö i södra Östersjön, belägen 40 km sydost om Skåne och cirka 170 km från Köpenhamn, mellan 54° 59' och 55° 17' nordlig bredd samt 14° 68' och 15° 15' östlig längd. Den har en areal på 588 km² och har 42 817 invånare (2008).

Bornholm utgör en kommun med namnet Bornholms regionskommune. Den bildades den 1 januari 2003 genom sammanläggning av fem tidigare kommuner och amtskommunen. 1 januari 2007blev regionskommunen en av 29 kommuner i Region Hovedstaden. Regionen driver Bornholms Hospital, medan staten driver Bornholms gymnasium och övriga ungdomsutbildningar, bl.a. sjuksköterskeutbildningen.

Av invånarna bor drygt 70 % i tätorter, av vilka de största är Rønne (centralort), Nexø, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle. Bornholm har färjeförbindelse med Ystad och Simrishamn i Sverige,Køge i Danmark och Sassnitz i Tyskland. Bornholm hette tidigare Burgundaholmr, och man tror att där då bodde burgunder.

Historia [redigera]

Borgruinen Hammershus.

Huvudartikel: Bornholms historia

Ön tillhörde Danmark sedan länge men övergick till Sverige 1658 genom freden i Roskilde. De svenska styrkor som kom till ön mötte dock hårt motstånd, och efter svenskarnas misslyckande i nästa svensk-danska krig att erövra Köpenhamn återgick Bornholm till Danmark genom freden i Köpenhamn 1660.

Under andra världskriget var Bornholm ockuperat av Tyskland. Tyskarna planerade att bygga två landfasta kanoner på ön av samma typ som används på större pansarkryssare. Dessa kanoner skulle helt blockera farvattnen både söder och norr om ön. Kanonerna blev aldrig färdiga, men de enorma betongfundamenten finns kvar i skogen utanför Dueodde.

I slutskedet av kriget var Bornholm fortfarande ockuperat efter det att övriga Danmark befriats av allierade trupper. Den tyska krigsmakten höll sig kvar in i det sista för att säkra en flyktväg för civila från östfronten. De baltiska soldater som flydde till Sverige men senare utlämnades till Sovjetunionen av den svenska regeringen (baltutlämningen) hade till stor del kommit via denna flyktväg.

Vid krigets slut nekade den tyske kommendanten att kapitulera till Sovjetunionen, eftersom han visste att de allierade hade kommit överens om att det var Storbritannien som skulle befria Danmark. Sovjetunionen bombade därför ön den 7 och 8 maj 1945. Den tyska ockupationen upphörde inte förrän Sovjetunionen bombat städerna Rønne och Nexø och sovjetiska trupper landstigit. Bornholm stod sedan under sovjetisk ockupation i nästan ett år innan de sovjetiska styrkorna lämnade ön den 5 april 1946. Därför firar bornholmarna inte befrielsedagen den 5 maj som man gör i resten av Danmar

 

Geografi [redigera]

Karta med Rønne markerat

Bornholm bildar en sned fyrkant, vars största längd, från norr (Hammeren) till söder (Dueodde), är 40 km och vars största bredd, från väster (Rønne) till öster (Nexø), är 28 km.

Mitt på ön utbreder sig en 74 m hög, vågig och med djupa rämnor genomskuren, förut ljungbevuxen hed, Højlyngen. Den högsta toppen på Bornholm är Rytterknægten som reser sig 162 meter över havet, vid vars fot ligger Ravnebakke, 142 m. Sydöst om Højlyngen ligga Paradisbakkerne, 113 m., vilkas yttersta utlöpare, Slamrebjærg, ligger nära Neksø. I Bornholms nordligaste del ligger Slotslyngen, och ut emot havet Slotsbanken, på vilken Hammershus är byggt; under denna går en djup grotta, den s.k, "vaade ovn", som har en längd av 36 m. Söder härom är Kingebakke 93 meter hög med den skarpa sluttningen ned till klippan Jons kapel, och mera norrut ligger Hammeren, vars största höjd, Stejlebjærg, är 80 m.

På östsidan, norr om Gudhjem, ligger ett av Bornholms skönaste partier, Helligdomsklipperne, som med lodräta väggar stupar i havet, och där det finns både "en vaad" och "en tör ovn" liksom under Hammershus. Söder om Gudhjem finns en annan hög och brant klippa, Randkløven, som klyves itu av en bred rämna. På ön finns många vattendrag, som delvis banar sig väg i djupa, trånga dalar, men alla är små, samt ett fåtal sjöar. Klimatet på Bornholm skiljer sig från det övriga Danmarks därigenom, att somrarna är lite mindre varma och vintrarna något mildare. Djur- och växtvärlden bjuder på en hel del egendomligheter. Jordmånen är på Bornholm mindre fruktbar än på de andra danska öarna, men är likväl något överlägsen Jyllands fruktbaraste nejder.

Bornholm är Danmarks enda berglandskap; det utgör fortsättning av den höjdsträckning, som i sydöstlig riktning går genom Skåne, och liknar i fysiskt avseende detta landskap. Urberget är en rödaktig gnejsgranit med gångar av fältspat och afanit; det når ofta upp till ytan i öns norra och östra del och är då bevuxet med ljung eller gräs, men täckes för övrigt av ler eller sand. Det sträcker sig till en linje från Rønne till Nexø över Aakirkeby; dess södra kant är 60 m hög, men härifrån sänker sig landet ned mot havet, och i södra delen av ön (en fjärdedel av Bornholm) är urberget betäckt dels av sandsten eller gröna skiffrar (från den kambriska tiden), dels ännu sydligare av en mörk kalksten (från den siluriska tiden). Slutligen finns längs västra kusten några mindre formationer tillhörande jura- och kritsystemen.

Öns största ort är Rønne, övriga större orter, räknade medurs, är Hasle, Allinge, Sandvig, Gudhjem, Svaneke och Nexø.

Sevärdheter [redigera]

På Bornholm finns fyra rundkyrkor: Ny Kirke, Nylars Kirke, Sankt Ols Kirke och Østerlars Kirke. Fyra andra kyrkor är byggda av bornholmsk marmor.

Se även [redigera]

Flag of Denmark.svg Danmarksportalen